ΟΞΕΙΑ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΟΡΙΣΜΟΣ

 Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένα μικρό λεμφοειδές όργανο, το οποίο  βρίσκεται στη βάση του τυφλού, το οποίο με τη σειρά του είναι το πρώτο μέρος του παχέος εντέρου. Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι από τις πλέον συχνές παθήσεις του πεπτικού συστήματος. Πρόκειται για μια φλεγμονή ή μόλυνση στο σημείο της σκωληκοειδούς απόφυσης. Σε περίπτωση γρήγορης εξέλιξης ή εάν παραμεληθεί η μόλυνση, τότε η οξεία σκωληκοειδίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε περιτονίτιδα.

ΟΞΕΙΑ ΣΚΟΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ – ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Συνήθως πρόκειται για έναν πόνο, ο οποίος αρχίζει ψηλά στο στομάχι ή γύρω από τον ομφαλό και κατόπιν μετακινείται χαμηλά και δεξιά στην κοιλιά. Μπορούν να συνυπάρχουν πυρετός, έως 38, ναυτία και έμμετοι. Η διάγνωση είναι κατεξοχήν κλινική, δηλαδή το χέρι του γιατρού, κατά πρώτο λόγο, θα κρίνει αν πρόκειται για οξεία σκωληκοειδίτιδα.

Οι συμπληρωματικές εξετάσεις, όπως η γενική αίματος, η αξονική τομογραφία ή το υπερηχοτομογράφημα, απλώς βοηθούν στην τεκμηρίωση  της διάγνωσης. Ο χειρουργός θα πρέπει να διαχωρίσει τα συμπτώματα της οξείας σκωληκοειδίτιδας από αυτά μιας γυναικολογικής πάθησης, ενός ουρολογικού προβλήματος ή μιας λεμφαδενίτιδας του μεσεντερίου.

ΟΞΕΙΑ ΣΚΟΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η χειρουργική επέμβαση έγκειται στο να αφαιρεθεί η φλεγμαίνουσα σκωληκοειδής απόφυση και να καθαριστεί σχολαστικά, εφόσον χρειάζεται, η περιτοναϊκή κοιλότητα.

Σε περίπτωση που τεθεί διάγνωση, η χειρουργική επέμβαση πρέπει να ακολουθήσει στις επόμενες λίγες ώρες. Μερικές φορές, κυρίως σε περιπτώσεις παραμελημένης σκωληκοειδίτιδας, ο οργανισμός στην προσπάθειά του να αμυνθεί δημιουργεί τοπικά μια φλεγμονή, στην οποία συμμετέχουν και άλλα γειτονικά όργανα όπως το λεπτό έντερο, το επίπλουν και έτσι σχηματίζεται μια φλεγμαίνουσα μάζα η οποία ονομάζεται plastron. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί κατά την κρίση του χειρουργού να είναι ενδεδειγμένη, καταρχήν μια θεραπεία με αντιβιοτικά. Το χειρουργείο μπορεί και επιβάλλεται να γίνει μετά από εβδομάδες, όταν θα έχουν υποχωρήσει τα φαινόμενα της φλεγμονής.

Η σκωληκοειδεκτομή σήμερα γίνεται λαπαροσκοπικά, δηλαδή χωρίς τομή, με 3 μικρές οπές των 5 χιλιοστών. Η διάρκεια του χειρουργείου είναι από 20 λεπτά έως 1 ώρα και 30 λεπτά, ανάλογα με τη δυσκολία.

Η λαπαροσκόπηση παρουσιάζει τεράστιο πλεονέκτημα διότι καθιστά ορατά τα πάντα μέσα στην κοιλιακή χώρα, επιτρέπει τον πλήρη καθαρισμό της περιτοναϊκής κοιλότητας – σε περίπτωση περιτονίτιδας – και κυρίως δεν υπάρχουν τομές, συνεπώς δεν υπάρχει κίνδυνος κήλης.

Η αποκατάσταση τους ασθενούς είναι εξαιρετικά γρήγορη. Μετά το χειρουργείο ο ασθενής επιστρέφει στο δωμάτιο και συνήθως σιτίζεται την επόμενη ημέρα. Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι από 1 έως 3 ημέρες.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ & Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Δεν υπάρχει κανένα επακόλουθο μετά από τη σκωληκοειδεκτομή. Ο ασθενής ζει φυσιολογικά δίχως καμία μεταβολή στη λειτουργία του οργανισμού του. Οι επιπλοκές που μπορούν να συμβούν είναι το ενδοκοιλιακό απόστημα, συνήθως στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς, το οποίο ονομάζεται δουγλάσειος χώρος ή απόστημα του κοιλιακού τοιχώματος (και στις 2 περιπτώσεις η θεραπεία είναι η παροχέτευση του αποστήματος και η θεραπεία με αντιβιοτικά).