ΠΡΟΠΤΩΣΗ – ΑΚΡΑΤΕΙΑ – ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΓΕΝΙΚΑ

Τα προβλήματα της στατικής της πυέλου ορίζονται από την απώλεια των φυσιολογικών ανατομικών σχέσεων μεταξύ των τοιχώματων της πυέλου δηλαδή του κατώτερου μέρους της κοιλιάς και των άλλων οργάνων της περιοχής: του ορθού, της ουροδόχου κύστης, της μήτρας και του κόλπου. Τα ενοχλήματα εμφανίζονται τόσο σε κατάσταση ανάπαυσης όσο και κατά τη διάρκεια  προσπάθειας ή δραστηριότητας. Είναι προβλήματα υγείας που απαντώνται συχνά στις γυναίκες.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα κύρια συμπτώματα είναι η δυσκοιλιότητα, η αίσθηση ατελούς κένωσης, με ή χωρίς ακράτεια ούρων (κυρίως στις γυναίκες).

Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να συνυπάρχουν. Είναι πολύ σημαντική η ακριβής περιγραφή τους στο γιατρό για να προσανατολισθεί στη διάγνωση του προβλήματος και τη λύση του.

Υπάρχουν κυρίως 2 προβλήματα της στατικής του ορθού, τα οποία αποτελούν  αντικείμενο της γενικής χειρουργικής:

  1. Η εξωτερική πρόπτωση του ορθού: Ένα μέρος του εξέρχεται από τον πρωκτό. Αφορά συνήθως γυναίκες μεταξύ 60-80 ετών. Συχνά υπάρχει ένα προηγούμενο υστερεκτομής, με ή χωρίς ακράτεια. Αυτή η πρόπτωση μπορεί να είναι διαρκής ή αντίθετα να συμβαίνει κατά τη διάρκεια των κενώσεων.
  2. Η ορθοκήλη: πρόκειται για μια κήλη του ορθού, η οποία προβάλλει στο οπίσθιο τοίχωμα του κόλπου και γίνεται πιο εμφανής όταν η ασθενής κληθεί να κρατήσει την αναπνοή της και να σπρώξει.

Οι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση αυτών των προβλημάτων είναι κληρονομικοί, η υστερεκτομή και οι πολλαπλές εγκυμοσύνες.

Οι επιπλοκές αφορούν συνήθως τον τραυματισμό του ορθού, με απώλεια αίματος, βλέννης και πόνο. Είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση μιας κολονοσκόπησης για να αποκλεισθεί η ύπαρξη καρκίνου.

Ο διαγνωστικός έλεγχος των ενοχλημάτων της στατικής του ορθού απαιτεί ακτινολογικές εξετάσεις πολύ εξειδικευμένες όπως η μέτρηση του χρόνου διάβασης του παχέος εντέρου, η ακτινογραφία με σκιαγραφικό, ο ενδοσκοπικός υπέρηχος, σε συνδυασμό με ένα πρωκτο-περινεϊκό ηλεκτρομυογράφημα ή ένα αφοδευόγραμμα το οποίο χρησιμεύει στη διάγνωση προβλημάτων της λειτουργίας της αφόδευσης. Προεγχειρητικά απαιτείται πλήρης καθαρισμός του παχέος εντέρου με καθαρτικό.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Συνήθως προτείνονται 3 επεμβάσεις:

  1. Η επέμβαση Orr-loygue, η οποία γίνεται λαπαροσκοπικά και συνίσταται στην ανάρτηση και καθήλωση του ορθού στο ιερό οστούν με τη βοήθεια δυο ειδικών «τιραντών». Η διάρκεια αυτής της επέμβασης είναι περίπου 2 ώρες και γίνεται λαπαροσκοπικά με γενική αναισθησία.
  2. Η επέμβαση του Delorme, η οποία γίνεται από τη φυσική οδό , δηλαδή χωρίς να χειρουργηθεί η κοιλιά, από τον πρωκτό και συνίσταται στην αφαίρεση του τμήματος του ορθού που εξέρχεται καθώς και την αποκατάσταση της συνέχειάς του. Αυτή η επέμβαση απευθύνεται σε ηλικιωμένα άτομα τα οποία έτσι δεν υποβάλλονται σε γενική αναισθησία
  3. Η επέμβαση Longo, παραλλαγή της επεμβάσεως για την αιμορροϊδοπάθεια, η οποία αφορά την κοπή του περισσεύματος του ορθού και τη συρραφή του από τη φυσική οδό.

Ο ασθενής επιστρέφει στο δωμάτιό του μετά το χειρουργείο και σηκώνεται το ίδιο απόγευμα. Στην περίπτωση επέμβασης Orr-loygue, η σίτιση γίνεται την επόμενη ημέρα και η έξοδος μετά από 24 ώρες οι επεμβάσεις αυτές είναι σχεδόν τελείως ανώδυνος. Δεν είναι επώδυνες επεμβάσεις.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ & Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η χειρουργική αντιμετώπιση της στατική του ορθού επιτυγχάνει την εξαφάνιση της ακράτειας σε 70% των περιπτώσεων. Δεν απαιτείται μακρόχρονη παρακολούθηση και οι ασθενείς επανέρχονται στην καθημερινότητά τους σε λιγότερο από 1 εβδομάδα, με εξαιρετική ποιότητα ζωής.