ΔΙΑΠΥΗΣΕΙΣ – ΠΕΡΙΕΔΡΙΚΟ ΣΥΡΙΓΓΙΟ & ΑΠΟΣΤΗΜΑ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΡΙΓΓΙΟ

Λίγη ιστορία: Στο έργο του “Περί συριγγίων”, ο Ιπποκράτης περιγράφει 3 τύπους θεραπείας 1) τον καυτηριασμό με ύφασμα εμποτισμένο σε άλατα χαλκού, 2) την απευθείας χειρουργική εξαίρεση και 3) την προοδευτική περίδεση με ένα νήμα από λινό.

Η εμφάνιση συριγγίων και αποστημάτων γίνεται με μια αλληλουχία φάσεων-σταδίων.

1. Η επιμόλυνση μιας μικρής κοιλότητος, με δημιουργία αποστήματος και με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το κεφάλι μιας καρφίτσας, που βρίσκεται στο ανώτερο τμήμα του πρωκτικού σωλήνα και λέγεται κρύπτη του Morgagni.
2. Το απόστημα «βρίσκει δρόμο» στους ιστούς και τους μύες γύρω από τον πρωκτό, φθάνει έως το δέρμα, δημιουργώντας έτσι το περιπρωκτικό απόστημα και συρίγγιο.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για την ίδια ασθένεια. Το απόστημα εμφανίζεται με οξύ τρόπο και είναι πάντα το αποτέλεσμα ενός συριγγίου.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Το απόστημα εμφανίζεται σαν μικρή βλάβη στρογγυλή, κόκκινη και ζεστή γύρω από τον πρωκτό. Είναι πολύ επώδυνη σε σημείο που ο ασθενής δεν μπορεί καθίσει. Μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό.

Το συρίγγιο δεν πονάει και ο ασθενής συμβουλεύεται το γιατρό του για μια εκροή πύου γύρω από τον πρωκτό. Η εμφάνιση πόνου προαναγγέλλει τη δημιουργία αποστήματος. Εάν το απόστημα σπάσει μόνο του, ο ασθενής ανακουφίζεται μέχρι την επόμενη φορά που θα ξαναδημιουργηθεί.

Το συρίγγιο λοιπόν δεν είναι τίποτε άλλο από ένα λεπτό ακανόνιστο τούνελ, το οποίο συνδέει το ορθό, που είναι το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου, με το δέρμα.

Η εξέταση επιλογής για τη διάγνωση και τη χαρτογράφηση αυτής της πάθησης είναι η μαγνητική τομογραφία (MRI), η οποία πρέπει να γίνεται σε φάση έξαρσης, ούτως ώστε να είναι πιο αξιόπιστη.

ΠΕΡΙΕΔΡΙΚΟ ΣΥΡΙΓΓΙΟ & ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΠΡΩΚΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η αντιμετώπιση των περιπρωκτικών συριγγίων και αποστημάτων είναι πάντοτε χειρουργική. Η ίαση θα επιτευχθεί όταν αφαιρεθεί πλήρως το συρίγγιο. Σε καμία περίπτωση η χρήση αντιβιοτικών δεν μπορεί από μόνη της να θεραπεύσει το πρόβλημα.

Η προετοιμασία για την επέμβαση έγκειται σε ένα μικρό υποκλυσμό. Η επέμβαση γίνεται με επισκληρίδιο ή γενική αναισθησία. Η διάρκειά της είναι το πολύ 30 λεπτά. Είναι σημαντικό να κατανοήσει κανείς ότι η επέμβαση μπορεί να απαιτήσει 2 διαφορετικούς χειρουργικούς χρόνους:

1. Σε φάση αποστήματος – αυτό πρέπει να διανοιγεί, να αδειάσει εντελώς από το πύον και μόνον σε πολύ λίγες περιπτώσεις είναι δυνατή η ανεύρεση των στομίων του συριγγίου.

2. Σε φάση του συριγγίου – ο στόχος είναι η αφαίρεση όλου του συριγγίου για την οποία θα πρέπει υποχρεωτικά πρώτοννα βρεθούν και τα δυο στόμια, εσωτερικό και εξωτερικό, να αφαιρεθούν μαζί με τη διαδρομή και δεύτερον η εξαιρετική προσοχή στη διατήρηση της ακεραιότητας των σφικτήρων. Για το λόγο αυτό πολλές φορές είναι απαραίτητη η τοποθέτηση ενός μικρού πλαστικού κορδονιού, το οποίο θα εγγυηθεί την αποφυγή διατομής των σφιγκτήρων.

Το απόγευμα της επέμβασης ο ασθενής σηκώνεται και σιτίζεται. Η παραμονή του στο νοσοκομείο είναι 24ωρη.

Μετά την επιστροφή στο σπίτι, η δίαιτα είναι ελεύθερη και χορηγούνται αντιβιοτικά καθώς και παυσίπονα.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ & Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Οι επιπλοκές έχουν γίνει σήμερα πολύ σπάνιες. Ο ασθενής πρέπει να εμπιστευθεί το χειρουργό του όταν αυτός του προτείνει μια θεραπεία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και δυο χειρουργικές επεμβάσεις.

Όταν το απόστημα είναι πολύ μεγάλο μπορεί να χρειασθούν και χειρουργικές αλλαγές για 2 και πλέον εβδομάδες. Εάν το συρίγγιο υποτροπιάσει, θα πρέπει να αποκλεισθούν, με κολονοσκόπηση, παθήσεις του παχέος εντέρου που μπορούν να προκαλέσουν συρίγγια όπως η νόσος Crohn.

Η παρακολούθηση απαιτεί επίσκεψη στο γιατρό ένα μήνα μετά και ενδεχομένως την πραγματοποίηση μιας καινούργιας μαγνητικής τομογραφίας.