ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Ανήκω στην «τυχερή» γενιά χειρουργών που εκπαιδεύτηκαν το ίδιο καλά στην ανοιχτή και την λαπαροσκοπική χειρουργική. Αυτό μου επιτρέπει την πραγματοποίηση, με εξαιρετική ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, του μεγαλύτερου αριθμού επεμβάσεων με λαπαροσκοπική προσέγγιση, με την σιγουριά όμως της βαθειάς γνώσης της «ανοιχτής» προσέγγισης. Ελάχιστοι χειρουργοί είναι πιστοποιημένοι από πανεπιστήμια του εξωτερικού για την λαπαροσκοπική προσέγγιση των επεμβάσεων. Στα πλαίσια της εκπαίδευσής μου και της εργασίας μου, κατόπιν, απέκτησα την απαραίτητη εμπειρία για την πραγματοποίηση σύνθετων επεμβάσεων λαπαροσκοπικά.

THE FRENCH REVOLUTION

fr

 

Έχει μπει στην καθημερινή χειρουργική πρακτική από της αρχές της δεκαετίας του ΄90. Εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία. Πρόκειται για μια χειρουργική τεχνική, η οποία τραυματίζει ελάχιστα το κοιλιακό τοίχωμα, επιτρέποντας την πραγματοποίηση σχεδόν όλων των επεμβάσεων της χειρουργικής του πεπτικού συστήματος (και όχι μόνον) με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, γρήγορη μετεγχειρητική αποκατάσταση και πολλές φορές, μεγαλύτερη ακρίβεια από ότι στον κλασσικό ανοιχτό τρόπο.

Sandro_Botticelli_054

Άγιος Σεβαστιανός - προστάτης των λαπαροσκόπων.

 

Η αναισθησία στη λαπαροσκοπική χειρουργική είναι πάντοτε γενική.

Το πρώτο βήμα: είναι η δημιουργία ενός πνευμοπεριτοναίου. Με μια πολύ λεπτή βελόνη εισάγουμε μέσα στην κοιλιά ένα αδρανές αέριο (διοξείδιο του άνθρακα) μέχρι να φτάσουμε σε μια πίεση 12-14 χιλιοστά υδραργύρου. Δημιουργούμε δηλαδή μία «φυσαλίδα» πέρα η οποία ξεχωρίζει τα σπλάχνα από το κοιλιακό τοίχωμα.

Το δεύτερο βήμα: από μικρές οπές λίγων χιλιοστών, εισάγουμε τα λαπαροσκοπικά εργαλεία, τα οποία περιλαμβάνουν και μια κάμερα υψηλής ανάλυσης και βλέποντας σε μια οθόνη με πολύ μεγάλη ακρίβεια το περιεχόμενο της κοιλιάς πραγματοποιούμε την επέμβαση με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αν όχι με μεγαλύτερη ακρίβεια, από ότι με τον ανοιχτό τρόπο.

Ο χειρουργός κρατά το αναφαίρετο δικαίωμα να μετατρέψει μια λαπαροσκοπική επέμβαση σε ανοιχτή, εφόσον κρίνει κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ότι η ασφάλεια του ασθενούς του ή η αποτελεσματικότητα της χειρουργικής του πράξης, διακυβεύονται με τη λαπαροσκοπική μέθοδο.

Μια μεγάλη ποικιλία παθήσεων του πεπτικού χειρουργούνται και θεραπεύονται με λαπαροσκοπικό τρόπο, όπως:

  • Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία ευθύνεται για μια πολύ κακή ποιότητα ζωής του ασθενούς (οισοφαγίτιδα, οισοφάγος του Barrett).
  • Καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις του στομάχου (συνήθως πρόκειται για αφαίρεση καλοήθων όγκων, όπως το λειομύωμα).
  • Οι παθήσεις της χολής και του χοληδόχου πόρου.
  • Οι καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις του λεπτού και παχέους εντέρου.
  • Η σκωληκοειδεκτομή.
  • Οι διάφορες κήλες.
  • Οι παθήσεις που αφορούν τη στατική της πυέλου με προπτώσεις του ορθού.
  • Οι περισσότερες γυναικολογικές επεμβάσεις.

Γίνονται σήμερα επίσης λαπαροσκοπικά η σπληνεκτομή, η νεφρεκτομή, καθώς επίσης και η αφαίρεση όγκων του επινεφριδίου.

Οι απόλυτες αντενδείξεις για τη λαπαροσκοπική μέθοδο δηλαδή οι καταστάσεις που δεν επιτρέπουν την λαπαροσκόπηση,  αφορούν την ενδοκρανιακή υπέρταση, το πνευμονικό εμφύσημα, τις διάφορες ενδοκαρδιακές επικοινωνίες, την καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι σχετικές αντενδείξεις, οι οποίες με κατάλληλη προετοιμασία και τη λήψη μέτρων, μπορούν να ξεπεραστούν, αφορούν το γλαύκωμα την ισχαιμική ή υπερτασική καρδιοπάθεια, την αορτική στένωση, σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια με μόνιμη υπερκαπνία και το ιστορικό ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η λαπαροσκόπηση έχει επιπλοκές, οι οποίες συνδέονται με τη μέθοδο, οι οποίες όμως σε έμπειρα χέρια είναι προβλέψιμες και μπορούν εύκολα να αποφευχθούν.

ΛΑΠΑΡΟΤΟΜΙΑ-ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ (συνοπτική σύγκριση χειρουργικών μεθόδων)
Συνοπτική σύγκριση

spilio_2columns