ΚΗΛΕΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΗΛΕΣ

Η κήλη είναι το «πέρασμα» ενός ενδοκοιλιακού οργάνου – κυρίως του λεπτού εντέρου – μέσα από μια οπή (φυσική ή επίκτητη) του κοιλιακού τοιχώματος.
Οι κήλες, όποιος και αν είναι ο τύπος τους, είναι συχνές και απολύτως καλοήθεις στο μεγαλύτερο ποσοστό τους. Μπορούν να παρουσιαστούν σε όλες τις ηλικίες από το νεογέννητο μέχρι τον υπερήλικα και είναι πιο συχνές στον άντρα από ότι στη γυναίκα.

Οι συνήθεις τύποι των κηλών είναι 3:

i. Η βουβωνοκήλη, όταν αυτή εμφανίζεται δεξιά ή αριστερά της ηβικής σύμφυσης
ii. Η ομφαλοκήλη, όταν εμφανίζεται στον ομφαλό
iii. Η μετεγχειρητική κοιλιοκήλη, όταν εμφανίζεται κατά μήκος μιας παλαιότερης χειρουργικής τομής.

Υπάρχουν επίσης σπάνιες μορφές κήλης όπως η κήλη του Spiegel, η μηροκήλη κ.λπ.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΚΗΛΩΝ:

Οι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση των κηλών συνδέονται με την αύξηση των πιέσεων μέσα στην κοιλιά, όπως η βαριά σωματική εργασία, η χρόνια δυσκοιλιότητα, οι δυσκολίες στην ούρηση (υπερτροφία του προστάτη), η παχυσαρκία ή ακόμη και η εγκυμοσύνη. Αντίθετα από ότι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, η μυική ανάπτυξη δεν εμποδίζει την εμφάνιση των κηλών.

ΚΗΛΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ:

Όπως κάθε παθολογία, οι κήλες μπορούν κάθε στιγμή, εάν δεν χειρουργηθούν, να παρουσιάσουν επιπλοκές. Η κλινική εξέταση ή οι ακτινολογικές εξετάσεις δεν επιτρέπουν την πρόβλεψη για το πότε αυτές οι επιπλοκές θα εμφανιστούν.
Η κύρια επιπλοκή των κηλών είναι η περίσφιξη. Τα σημάδια της περίσφιξης είναι ένας έντονος πόνος, ο οποίος εμφανίζεται ξαφνικά και η αδυναμία επανατοποθέτησης της κήλης μέσα στην κοιλιά, όπως πριν. Η επιδείνωση των συμπτωμάτων οδηγεί σε ειλεό και νέκρωση του εντέρου διότι το έντερο «φυλακίζεται» μέσα στην κήλη και το περιεχόμενό του δεν μπορεί να περάσει και ισχαιμεί. Σ’ αυτήν την περίπτωση η χειρουργική επέμβαση είναι επείγουσα, πρέπει να γίνει εντός 6 ωρών διότι σε αντίθετη περίπτωση το έντερο θα νεκρωθεί.

Οι κήλες εμφανίζονται σαν εξογκώματα του κοιλιακού τοιχώματος, τα οποία σπάνια πονούν στη ψηλάφηση και με ήπια πίεση εξαφανίζονται μέσα στην κοιλιά. Δεν φαίνονται όταν ο ασθενής είναι ξαπλωμένος.
Όσον αφορά τις βουβωνοκήλες μπορεί να είναι από τη μια πλευρά ή και από τις δυο. Συχνά προκαλούν αίσθηση βάρους ή απροσδιόριστης ενόχλησης. Σε απότομη αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (π.χ. σηκώνοντας ένα βαρύ αντικείμενο ή βήχοντας) μπορεί να προκληθεί παροδικός πόνος.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΗΛΗΣ

Η θεραπεία είναι αποκλειστικά χειρουργική. Δε χρειάζεται καμία ιδιαίτερη προετοιμασία. Συνήθως απαιτείται ξύρισμα της περιοχής. Την ημέρα του χειρουργείου καλό θα είναι ο ασθενής να κάνει ένα ντους με ένα ήπιο αντισηπτικό και να φορέσει αντιθρομβωτικές κάλτσες. Η επέμβαση γίνεται με τοπική, επισκληρίδιο ή γενική αναισθησία, κατά περίπτωση. Η διάρκεια της επέμβασης είναι 60 λεπτά για μια βουβωνοκήλη, αλλά μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο σε μερικές ευμεγέθεις κοιλιοκήλες.

Δυο είναι οι σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές:

1. Λαπαροσκόπηση και αποκατάσταση της κήλης με τη μέθοδο TEP (TOTAL EXTRA PERITONΕAL) , με υποχρεωτική γενική αναισθησία
2. Επιλεκτική αποκατάσταση, ΕΟS (ELECTIVE OPEN SURGERY), με γενική, περιοχική ή τοπική αναισθησία και επιστροφή στο σπίτι την ίδια ημέρα

και στις δυο περιπτώσεις η λύση του προβλήματος είναι οριστική με εντελώς ανώδυνο τρόπο.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η επέμβαση έγκειται στην απελευθέρωση και επανατοποθέτηση του περιεχομένου της κήλης μέσα στην κοιλιά και το «σφράγισμα» του στομίου της κήλης με ένα προσθετικό υλικό, το οποίο αποκαλείται πλέγμα.

Το πλέγμα: είναι ένα προσθετικό εμφυτεύσιμο υλικό, απολύτως βιοσυμβατό, αποδεκτό από τον οργανισμό, του οποίου η δομή είναι τέτοια, ώστε να χρησιμεύει σαν υπόβαθρο στους ινοβλάστες, τα κύτταρα δηλαδή του οργανισμού που πραγματοποιούν την επούλωση. Το αποτέλεσμα είναι ότι σε 1 περίπου μήνα είναι απολύτως ενσωματωμένο στον οργανισμό και εγγυάται το οριστικό αποτέλεσμα της θεραπείας της κήλης για την υπόλοιπη ζωή του ασθενούς.

Η όλη διαδικασία είναι πάρα πολύ σύντομη. Μετά την προεγχειρητική επίσκεψη, ο ασθενής έρχεται πρωί στην κλινική την ημέρα του χειρουργείου, πραγματοποιείται ένας πλήρης εργαστηριακός έλεγχος, καρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος και κατόπιν η χειρουργική επέμβαση.

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΗΛΗΣ: Η ΤΕΧΝΙΚΗ TEP (TOTAL EXTRA PERITONEAL)

Είναι keyhole technique: Ίσως η μεγαλύτερη πρόοδος στην αποκατάσταση της κήλης τα τελευταία χρόνια. Εξέλιξη που πρόεκυψε από την εμπειρία και την τεχνολογική πρόοδο. Το πλέγμα τοποθετείται με λαπαροσκοπική μέθοδο, χωρίς τάση (tension free technique) στο σημείο του προβλήματος μέσα στα διαφορετικά στρώματα του κοιλιακού τοιχώματος. Είναι η μοντέρνα εκδοχή της τεχνικής του STOPPA.
H εκπληκτική δυνατότητα πρόσβασης στην περιοχή της κήλης μας δίδει την δυνατότητα τοποθέτησης κάθε τύπου απαιτουμένου πλέγματος.

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΗΛΗΣ: Η ΤΕΧΝΙΚΗ TEP (TOTAL EXTRA PERITONEAL)

Η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης με την τεχνική ΤΕΡ είναι μια εξαιρετικά εκλεπτυσμένη λαπαροσκοπικη μέθοδος που βασίζεται πάνω σε πολύ βαθιά ανατομική γνώση. Απαιτεί εξαιρετική λαπαροσκοπική ικανότητα και ακριβείς χειρισμούς αλλά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο.
Η περισφιγμένη βουβωνοκήλη, ίσως να αποτελεί μια δυσκολότερη περίπτωση για ΤΕΡ γι’ αυτό και οι κήλες πρέπει να χειρουργούνται προγραμματισμένα και όχι εν θερμώ.

H επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία

Ο ασθενής πρέπει να ουρήσει πριν το χειρουργείο ούτως ώστε η ουροδόχος κύστη να είναι εντελώς άδεια.
Μια μικρή τομή των 5χιλ. πραγματοποιείται κάτω από τον αφαλό μια δεύτερη τομή των 5χιλ. πέντε εκατοστά πιο χαμηλά από την πρώτη και άλλη μια ανάλογα με το αν η κήλη είναι δεξιά ή αριστερά στο πλάγιο μέρος της κοιλιάς.

Έχουμε δηλαδή συνολικά 3 μικρές τομές των 5χιλ. η κάθε μια. Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους, 3 μικρές τομές μεγέθους κουμπότρυπας υποκαμίσου.
Μπαίνουμε με εξειδικευμένα εργαλεία και κάμερα υψηλής ευκρίνειας στον προπεριτοναϊκό χώρο, δηλαδή μέσα στο τοίχωμα της κοιλιάς, χωρίς να ερχόμαστε σε καμία επικοινωνία με τα σπλάχνα και ετοιμάζουμε την κήλη για αποκατάσταση.

Βλέπουμε πολύ καθαρά το ηβικόν οστούν, την κήλη με τον σάκο της, τον σύνδεσμο του Cooper και άλλα ανατομικά στοιχεία. Η παρασκευή των στοιχείων και του σάκου της κήλης γίνεται με πολύ ήπιο τρόπο, ο περιτοναϊκός σάκος επανατοποθετείται στην φυσική του θέση, δηλαδή μέσα στην κοιλιά και πλέον δεν απομένει παρά η τοποθέτηση του πλέγματος. Αυτό προετοιμάζεται ακριβώς με τον τρόπο που τυλίγει κανείς ένα χειροποίητο τσιγάρο, κάνοντας δηλαδή έναν μικρό κύλινδρο με το πλέγμα, το οποίο όταν μπει στη ανατομική περιοχή της κήλης, ξεδιπλώνεται.
Χρησιμοποιούμε πλέγματα πολύ υψηλής τεχνολογίας τα οποία δεν απαιτούν καθήλωση με ραφές ή συρραπτικά και βεβαίως λόγω της υφής τους παραμένουν με ασφάλεια καθηλωμένα στη θέση του.

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΗΡΟΚΗΛΗΣ, ΟΜΦΑΛΟΚΗΛΗΣ ΚΑΙ ΚΗΛΗΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ

Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζεται και η μηροκήλη καθώς επίσης και η κήλη του αθλητή (ή αλλιώς σύνδρομο κοιλιακών και προσαγωγών)
Η προπεριτοναϊκή (ΤΕΡ) τοποθέτηση πλέγματος αφορά και τις ομφαλοκήλες.

Η λαπαροσκοπική μέθοδος (keyhole technique) χρησιμοποιείται ακόμη και σε περίπτωση πολύ μεγάλων μετεγχειρητικών κηλών. Μπορούμε να τοποθετήσουμε πλέγματα συνηθισμένων έως και πολύ μεγάλων διατάσεων (30cm x 30cm) για περιπτώσεις πολύ μεγάλων κηλών.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗΣ: ELECTIVE OPEN SURGERY (EOS)

Aφορά συνήθως ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε προστατεκτομή ή ασθενείς που έχουν αντένδειξη λόγω άλλων προβλημάτων υγείας στην λαπαροσκόπηση.

Ο ασθενής κινητοποιείται την ίδια μέρα και εγκαταλείπει την κλινική την επόμενη. Η επιστροφή του ασθενούς στην εργασία εξαρτάται από το είδος της εργασίας, για παράδειγμα αν κάποιος έχει δουλειά γραφείου, η επιστροφή μπορεί να είναι σε 2-3 ημέρες, ενώ αντίθετα αν κάποιος ασκεί ένα χειρωνακτικό επάγγελμα, η ασφαλής επιστροφή είναι μετά από 3 εβδομάδες περίπου.

Ο ασθενής 1 ώρα μετά το χειρουργείο μεταφέρεται στο θάλαμό του. Το απόγευμα ή την επόμενη της επέμβασης, ο ασθενής σηκώνεται και περπατάει. Θα μπορέσει να φάει το ίδιο απόγευμα. Πάνω στην τομή υπάρχει τοποθετημένη μια μικρή αυτοκόλλητη γάζα.

Οι νέες χειρουργικές τεχνικές και η πρόοδος στον τομέα της αναισθησίας, κάνουν δυνατή την παραμονή στο νοσοκομείο για πολύ μικρό χρονικό διάστημα (24ωρο).

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ & ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης, η δίαιτα είναι ελεύθερη, δηλαδή ο ασθενής μπορεί να φάει ότι θέλει και η επιστροφή στις σωματικές δραστηριότητες είναι πλήρης σε 4 εβδομάδες.

Η επιπλοκές κατά τη διάρκεια της επέμβασης είναι εξαιρετικά σπάνιες, στα χέρια έμπειρων χειρουργών. Τα αιματώματα, δηλαδή η συλλογή αίματος στο σημείο της εγχείρησης κάτω από το δέρμα, συμβαίνει σε ασθενείς που παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα. Η επιμόλυνση του πλέγματος είναι σπάνια, αν όμως συμβεί μπορεί να οδηγήσει στην αφαίρεσή του.

Γενικά με τις νέες χειρουργικές τεχνικές επιτυγχάνουμε μεγαλύτερη ασφάλεια, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, μικρότερο χρόνο νοσηλείας ελάχιστες επιπλοκές, ελάχιστους περιορισμούς στην κοινωνική δραστηριότητα κατά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο.

Η παρακολούθηση τους ασθενούς γίνεται συνήθως σε 10 ημέρες, για την κοπή των ραμμάτων και 1 μήνα μετά την επέμβαση.