ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΧΟΥ-ΓΑΣΤΡΕΚΤΟΜΕΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΑΣΤΡΕΚΤΟΜΗ;

Γαστρεκτομή λέγεται η αφαίρεση ενός τμήματος (μερική γαστρεκτομή) ή όλου του στομάχου (ολική γαστρεκτομή).

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΧΟΥ

Ο στόμαχος είναι ένα μεγάλο ενδοκοιλιακό όργανο, το οποίο αποτελεί τη συνέχεια του οισοφάγου, τελειώνει στον πυλωρό του οποίου η συνέχεια είναι το δωδεκαδάχτυλο.  Είναι ένα «ρεζερβουάρ» φαγητού κατά την πρώτη φάση της πέψης. Παράγει υδροχλωρικό οξύ σε σημαντική ποσότητα για να διασπάσει τις τροφικές ίνες.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Η κύρια ένδειξη των γαστρεκτομών είναι ο καρκίνος του στομάχου ο οποίος ιστολογικά είναι συνήθως αδενοκαρκίνωμα. Οι άλλες ενδείξεις των γαστρεκτομών είναι οι ενδοκρινείς όγκοι, τα GIST (gastrointestinal stromal tumor) και οι καλοήθεις παθήσεις (σπάνιες σήμερα), όπως οι επιπλοκές του έλκους είτε αυτή είναι διάτρηση   ή η αιμορραγία.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΟΜΑΧΟΥ - ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ο καρκίνος του στομάχου έχει μια «ύπουλη» συμπτωματολογία:

  • άτυποι πόνοι στο μέσο της κοιλιάς
  • δυσπεψία
  • πτώση του αιματοκρίτη
  • κακουχία
  • απώλεια βάρους
  • απέχθεια για το κρέας

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΟΜΑΧΟΥ - ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Όταν υπάρχουν αυτά τα συμπτώματα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια γαστροσκόπηση, η οποία θα εντοπίσει τον όγκο, θα προσδιορίσει τη θέση του και θα επιβεβαιώσει με βιοψία τη διάγνωση. Οι εξετάσεις θα συμπληρωθούν με αξονική τομογραφία και μέτρηση των καρκινικών δεικτών στο αίμα.

Η μόνη θεραπεία που επιτρέπει την ίαση του καρκίνου του στομάχου, είναι η χειρουργική εξαίρεση σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία, η οποία γίνεται τόσο προεγχειρητικά (neoadjuvant chemotherapy) όσο και μετεγχειρητικά.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΩΝ ΓΑΣΤΡΕΚΤΟΜΩΝ

Οι γαστρεκτομές μπορούν να γίνουν με λαπαροτομή («ανοιχτή» μέθοδος) ή λαπαροσκόπηση. Ο πρώτος χειρουργικός χρόνος, όταν πρόκειται για καρκίνο, είναι ο εξονυχιστικός έλεγχος της περιτοναϊκής κοιλότητας. Σε μια πρώτη φάση διατέμνεται το δωδεκαδάχτυλο κοντά στον πυλωρό.

Το όριο διατομής προς τα πάνω ποικίλει ανάλογα με τη θέση του όγκου. Μετά την αφαίρεση του στομάχου, πρέπει οπωσδήποτε να αποκατασταθεί η συνέχεια του πεπτικού συστήματος. Αυτή γίνεται είτε με την ένωση του στομάχου που μένει με το δωδεκαδάχτυλο (τεχνική κατά PEAN), είτε με ένωση του στομάχου με το λεπτό έντερο, σύμφωνα με τις τεχνικές FINSTERER και ROUX-EN-Y.

ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΤΩΝ ΓΑΣΤΡΕΚΤΟΜΩΝ

Ο στόμαχος εκκρίνει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ενδογενής παράγων και χρησιμεύει στην απορρόφηση της βιταμίνης Β12. Η έλλειψη της Β12 προκαλεί αναιμία, η οποία διορθώνεται με ενδομυική ένεση βιταμίνης μια φορά το μήνα.

Η αφαίρεση του στομάχου έχει επίσης αντίκτυπο στο μηχανισμό της πέψης. Το dumping syndrome χαρακτηρίζεται από: υπόταση, εφίδρωση, ταχυκαρδία, συμπτώματα που οφείλονται στην πολύ γρήγορη είσοδο μεγάλων ποσοτήτων τροφής στο έντερο με ορμονικά επακόλουθα δηλαδή: μεγάλη παραγωγή ινσουλίνης και συνεπώς υπογλυκαιμία . Ο ασθενής συχνά αισθάνεται κορεσμό λόγω του μικρού στομάχου.

Η πρόγνωση, δηλαδή, τι αντίκτυπο θα έχει στην επιβίωση ο καρκίνος του ασθενούς, εξαρτάται από το στάδιο του όγκου και από τα αν υπάρχουν διηθημένοι λεμφαδένες.

ΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ - ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Εάν η μέθοδος είναι «ανοιχτή» υπάρχει τομή  που ξεκινάει κάτω από το στέρνο και φτάνει μέχρι τον ομφαλό. Η επέμβαση κρατάει από 2 ώρες και 30 λεπτά έως 3 ώρες και 30 λεπτά.

Ο ασθενής όταν φτάσει στο δωμάτιό του, θα έχει σωληνάκι στη μύτη (Levine) και ουροκαθετήρα. Η διάρκεια της νοσηλείας είναι 8-10 ημέρες.

Οι επιπλοκές των γαστρεκτομών αφορούν κυρίως την κακή επούλωση των ραφών, οι οποίες συνήθως αποκαθίστανται μόνες τους αλλά απαιτούν παράταση της νοσηλείας. Σπάνια μπορεί να απαιτηθεί και επανεπέμβαση.