ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

Οι εκτομές του παχέος εντέρου δεν γίνονται μόνο για κακοήθεις όγκους, όπως τις περιγράφουμε στις ογκολογικές παθήσεις, αλλά και για προκαρκινικές καταστάσεις όπως η οικογενής πολυποδίαση του παχέος εντέρου και το σύνδρομο LYNCΗ, για φλεγμονώδεις παθήσεις (ελκώδης κολίτιδα και νόσος του Crohn), επιπλοκές των εκκολπωμάτων.

Για τις καλοήθεις λοιπόν παθήσεις πραγματοποιούνται λαπαροσκοπικές κολεκτομές, οι οποίες διαφέρουν από τιςκολεκτομές για καρκίνο , ως προς τη ριζικότητα, δηλαδή την έκταση αφαίρεσης των ιστών, η οποία στις καλοήθεις παθήσεις είναι πολύ μικρότερη.

Η ιδιαιτερότητα στην ελκώδη κολίτιδα είναι ότι επειδή επιβάλλεται η αφαίρεση όλου του παχέος εντέρου και του ορθού, η συνέχεια του πεπτικού συστήματος υποκαθίσταται από το λεπτό έντερο, στο οποίο κατασκευάζεται από το χειρουργό μια μικρή λήκυθος (ρεζερβουάρ), πριν ενωθεί με ραφές στο επίπεδο του σφικτήρα στον πρωκτό. Η επέμβαση αυτή καλείται ειλεοδακτυλική αναστόμωση και απαιτεί προσωρινή δημιουργία παρά φύσιν έδρας για 6 εβδομάδες.

Για περισσότερα, παραπέμπουμε στο κεφάλαιο των κολεκτομών για καρκίνο του παχέος εντέρου.