ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα το 1999, διαπίστωσα την απόλυτη έλλειψη συντονισμού μεταξύ των διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων, στην αντιμετώπιση ογκολογικών και σύνθετων ογκολογικών προβλημάτων. Ο ογκολογικός ασθενής συνήθως περιφέρεται από γιατρό σε γιατρό, αναζητώντας κάποιον που θα του εμπνεύσει εμπιστοσύνη και θα του δώσει ελπίδα, με μια σωρεία εξετάσεων τις οποίες περιφέρει και χωρίς να αντιμετωπίζεται «σφαιρικά» η πάθησή του.

 

ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΣΦΑΙΡΙΚΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΠΟΛΥΤΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ. ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ, Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ, ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΕΥΚΟΛΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ.

 

Με άλλους συναδέλφους και με αυτή τη σκέψη, ιδρύσαμε το ανεξάρτητο ογκολογικό συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις σχετιζόμενες ιατρικές ειδικότητες:

  • 2 γενικούς χειρουργούς, με ειδίκευση στην ογκολογική χειρουργική
  • 1 ακτινοθεραπευτή
  • 1 ογκολόγο
  • 1 ακτινολόγο, με εμπειρία στην απεικόνιση του καρκίνου
  • 1 γαστρεντερολόγο
  • 1 παθολογοανατόμο

Η συγκεκριμένη ομάδα γιατρών, αφού εξετάσει τον ασθενή και αξιολογήσει τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων (αιματολογικών, απεικονιστικών, ενδοσκοπικών κ.λ.π.), αποφαίνεται ως προς τη διάγνωση και την ενδεδειγμένη θεραπεία. Ο ασθενής λαμβάνει γραπτή και υπογεγραμμένη τη διάγνωση και τη θεραπευτική πρόταση. Μπορεί λοιπόν για τη θεραπεία του, είτε να απευθυνθεί σε γιατρό της προτιμήσεώς του, είτε να την εμπιστευθεί στους γιατρούς που συνθέτουν το ογκολογικό συμβούλιο.

Θεωρώ ότι το ανεξάρτητο ογκολογικό συμβούλιο, αποτελεί ένδειξη μεγάλης επαγγελματικής ευαισθησίας και εντιμότητας, προς τον ογκολογικό ασθενή. Όλες οι θεραπευτικές επιλογές είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, λαμβάνονται υπόψη όλες οι τελευταίες επιστημονικές πρόοδοι στην αντιμετώπιση του καρκίνου και πραγματικά, προτείνεται μια θεραπεία «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα του ασθενούς.