ΓΑΣΤΡΙΚΟ ΜΑΝΙΚΙ (SLEEVE ΓΑΣΤΡΕΚΤΟΜΗ)

Η επέμβαση αυτή περιγράφηκε σχεδόν ταυτόχρονα από τον Hess και Marceau, αργά στη δεκαετία του 90’. Έγινε πολύ δημοφιλής από τον Gagner  και στην Ευρώπη από τον Himpens στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Έκτοτε η τεχνική δεν έχει αλλάξει. Aυτό που άλλαξε είναι ο νέος ιατρικός εξοπλισμός και η ιατρική τεχνολογία τα οποία έχουν κάνει το γαστρικό μανίκι μια εξαιρετικά ασφαλή επέμβαση. Πρόκειται για την αφαίρεση του μείζονος τόξου και οπωσδήποτε του θόλου του στομάχου.

Είναι μύθος η επικινδυνότητα της επέμβασης κυρίως όταν οι ασθενείς συμμορφώνονται στις οδηγίες του γιατρού τους όσον αφορά τη σίτιση τους κυρίως κατά τον πρώτο μετεγχειρητικό μήνα. Το αποτέλεσμα της sleeve gastrectomy όσον αφορά την πείνα είναι σχεδόν «μαγικό». Αφαιρώντας το θόλο του στομάχου μειώνεται η έκκριση της γρελίνης, η οποία αποκαλείται και ορμόνη της πείνας. Η επέμβαση αυτή δίδει τα καλύτερα αποτελέσματα για ασθενείς με ΒΜΙ μέχρι 50 ή ελαφρά μεγαλύτερο. Για ασθενείς με ΒΜΙ άνω του 55, πρέπει να θεωρήσουμε ότι η sleeve gastrectomy είναι το πρώτο μέρος μιας χειρουργικής θεραπείας η οποία σ έναν δεύτερο χρόνο θα περιλαμβάνει και μια εντερική παράκαμψη.

Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά και διαρκεί περίπου 1 ώρα και μισή.

Τα μετεγχειρητικά προβλήματα είναι σπάνια και αφορούν κυρίως το γαστρικό συρίγγιο.

Η επέμβαση σε αντίθεση με το δακτύλιο, δεν περιλαμβάνει κανένα εμφυτευμένο υλικό, στο σώμα.