ΓΑΣΤΡΙΚΟ BY PASS

Γαστρικό by pass:

Ανήκουν και οι δυο επεμβάσεις στη κατηγορία των δυσαπορροφητικών επεμβάσεων. Δέκα χρόνια πριν, το γαστρικό by pass ήταν η πιο συχνή βαριατρική επέμβαση. Η απώλεια βάρους οφείλεται σε πολλούς μηχανισμούς:

- τη δυσαπορρόφηση λόγω της παράκαμψης

- τον περιορισμό της ποσότητος της τροφής λόγου του μικρού «στομάχου»

- το Dumping Syndrome οποία αναγκάζει τους ανθρώπους με γαστρικό by pass να μειώσουν δραστικά τη λήψη υδατανθράκων και τέλος

- τους νευροορμονικούς μηχανισμούς που αφορά χημικούς νευροδιαβιβαστές που κατά βάση έχουν στόχο τη μείωση της πείνας.

Αυτή η επέμβαση πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά, μόνο από εξαιρετικά έμπειρους χειρουργούς. Η διάρκειά της είναι περίπου 2ωρη.

Η δυσαπορρόφηση σε περίπτωση κακής «διαχείρισης», μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει έλλειψη βιταμινών, ιχνοστοιχείων και αφυδάτωση. 

Duodenal switch: 

            Παρουσιάστηκε το 1993 στον Καναδά από τον Marceau. Είναι η δυσαπορροφητική επέμβαση, η οποία δίδει τα καλύτερα αποτελέσματα κυρίως σε εξαιρετικά υπέρβαρους ασθενείς ή σε ασθενείς με ανεξέλεγκτες βουλιμικές κρίσεις.

Έχει την δυνατότητα να γίνει στα «μέτρα» του ασθενούς και δεν έχει τα μειονεκτήματα του γαστρικού by pass.

Πρόκειται για το συνδυασμό ενός γαστρικού μανικιού (sleeve gastrectomy) και μιας εντερικής παράκαμψης. Με άλλα λόγια μειώνεται η διαδρομή των τροφών στον πεπτικό σωλήνα καθώς και η επαφή τους με τα υγρά της πέψης. Η πραγματοποίηση της απαιτεί εξαιρετικά έμπειρα χειρουργικά χέρια. Η διάρκεια του χειρουργείου είναι 3ωρη.

Η επέμβαση αυτή δίδει παγκοσμίως τα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά τα συνοδά νοσήματα της παχυσαρκίας με ίαση σε ποσοστό που αγγίζει το 95%.

Η βαριατρική χειρουργική έκανε πραγματικές προόδους τα 20 τελευταία χρόνια. Οι χειρουργικές ενδείξεις είναι πιο στοχευμένες, οι άμεσες και οι απώτερες επιπλοκές έχουν σημαντικά μειωθεί, η αντιμετώπισή τους είναι πιο αποτελεσματική και η διατροφική υποστήριξη έχει απλοποιηθεί. Ακόμη και η πιο πολύπλοκες επεμβάσεις πραγματοποιούνται λαπαροσκοπικά, με σημαντικά πλεονεκτήματα για τους αθενείς.