ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ – ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΟΡΙΣΜΟΣ

Είναι μια συχνή πάθηση του πεπτικού συστήματος. Πρόκειται για μια μετακίνηση (μόνιμη ή περιστασιακή) του στομάχου μέσα στο θώρακα του διαφράγματος, εξού ο όρος διαφραγματοκήλη. Η αιτία του φαινόμενου μπορεί να είναι η αύξηση του σωματικού βάρους, η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (εγκυμοσύνη), μια βαριά σωματική δραστηριότητα ή απλά να είναι μια εκ γενετής ανεπάρκεια των μηχανισμών που κρατούν καθηλωμένο το στομάχι μέσα στην κοιλιακή χώρα.

tsimp

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα της διαφραγματοκήλης είναι τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ) που οφείλονται στο πέρασμα του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο. Συνήθως είναι αίσθημα καψίματος στο στήθος (καούρες), ερυγές (ρεψίματα), αλλά και λιγότερο τυπικά συμπτώματα όπως πόνος στην κατάποση, βήχας συνήθως τη νύχτα λόγω μικροεισροφήσεων, βραχνάδα στη φωνή, αναιμία (πτώση του αιματοκρίτη), δυσάρεστη γεύση στο στόμα κλπ.

Υπάρχουν 3 απαραίτητες εξετάσεις για τη διάγνωση και σταδιοποίηση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ) :

  1. Η μανομετρία, με την οποία μετράμε την κινητικότητα του οισοφάγου και την επάρκεια του κατώτερου σφικτήρα του και γενικότερα την κατάσταση του κινητικού συγχρονισμού στο ανώτερο πεπτικό σύστημα.
  2. Η γαστροσκόπηση, θα περιγράψει το μέγεθος και τη θέση της διαφραγματοκήλης, θα δείξει τη σοβαρότητα της οισοφαγίτιδας, θα επιτρέψει τον αποκλεισμό της ύπαρξης του οισοφάγου του Barrett, η οποία είναι μια προκαρκινική κατάσταση, οφείλεται σε χρόνιες παραμελημένες παλινδρομήσεις κι έγκειται στην παρουσία κυττάρων του λεπτού εντέρου και του στομάχου στον κατώτερο οισοφάγο.
  3. Η πεχαμετρία, η οποία μετράει την ποσότητα της παλινδρόμησης του όξινου περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο (λόγω του υδροχλωρικού οξέος).

ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί από 30΄εως 1 ώρα. Γίνεται λαπαροσκοπικά και δεν απαιτείται η τοποθέτηση ξένου υλικού ή αφαίρεση τμήματος του οργάνου. Είναι απολύτως καλοήθης και έγκειται στο «στένεμα» του διαφράγματος, ούτως ώστε το στομάχι να μην μπορεί πλέον να περάσει στο θώρακα και την κατασκευή  μιας αντιπαλινδρομητικής βαλβίδος, η οποία δημιουργείται χρησιμοποιώντας το ίδιο το στομάχι σαν «κασκόλ» γύρω από τον οισοφάγο.

Η επέμβαση λέγεται θολοπλαστική κατά NISSEN με διάφορες παραλλαγές κατά περίπτωση (Toupet, Dor, Lortat-Jacob).

nissen

Μετά το χειρουργείο και την επιστροφή στο δωμάτιο ο ασθενής θα σηκωθεί και θα σιτισθεί το ίδιο βράδι. Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι 24-48 ωρών. Για 15 ημέρες ο ασθενής θα ακολουθεί συγκεκριμένες διατροφικές οδηγίες και θα παίρνει φάρμακα για την πλήρη θεραπεία της οισοφαγίτιδάς του. Μετά από αυτή τη χρονική περίοδο δεν απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, ούτε θεραπεία με γαστροπροστατευτικά τύπου Losec, Nexium, Pariet, Controloc, κ.λ.π.

Μακροχρόνια θα εξαφανισθεί πλήρως μια μικρή δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία) και η ζωή θα γίνει απολύτως φυσιολογική χωρίς φάρμακα.