ΑΣΚΙΤΗΣ: ΑΙΤΙΑ – ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΣΚΙΤΗ

ΟΡΙΣΜΟΣ & ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Ο ασκίτης δεν είναι παρά, η παρουσία υγρού (όχι αίματος) μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Η διάγνωση είναι εύκολη και γίνεται με την κλινική εξέταση, τον υπέρηχο και την παρακέντηση.

Η παρουσία ασκίτη συχνά είναι ανώδυνη. Μπορεί όμως να προκαλέσει δυσφορία ή πόνο, όταν η ποσότητα του υγρού μεγαλώσει. Συχνά συνοδεύεται από ένα οίδημα των κάτω άκρων και παρουσία υγρού στις βάσεις των πνευμόνων, συνήθως δεξιά.

ΑΙΤΙΕΣ ΑΣΚΙΤΗ

Οι μηχανισμοί δημιουργίας υγρού μέσα στην κοιλιά διαφέρουν ανάλογα με την αιτία που την προκαλούν.

  1. Η κίρρωση, όποια και αν είναι η αιτιολογία της
  2. Η καρδιακή ανεπάρκεια
  • Ο καρκίνος της ωοθήκης
  1. Η περιτοναϊκή καρκινωμάτωση (επέκταση των ενδοκοιλιακών όγκων στο περιτόναιο)
  2. Η φυματίωση της περιτοναϊκής κοιλότητας

Παρακέντηση

Η παρακέντηση του ασκιτικού υγρού είναι μια πράξη απλή, χρήσιμη για τη διάγνωση και όταν αφορά μεγάλη ποσότητα υγρού, ανακουφιστική για τον ασθενή.

Η μέτρηση των λευκωμάτων στο ασκητικό υγρό και η αναζήτηση μικροοργανισμών καθώς και καρκινικών κυττάρων είναι εξετάσεις ρουτίνας.

Ο ασκίτης του κιρρωτικού ασθενούς

Σε περίπτωση βαριάς κίρρωσης, είναι σταθερή η παρουσία υγρού στη περιτοναϊκή κοιλότητα, η οποία οφείλεται σε κακή νεφρική λειτουργία (υπερβολική απορρόφηση νερού και νατρίου) και χαρακτηριστικά περιέχει σχετικά λίγα λευκώματα.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Οι κύριες επιπλοκές του ασκίτη είναι η επιμόλυνση του υγρού και η παρουσία ομφαλοκήλης, η οποία μπορεί να υποστεί και αυτόματη ρήξη.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα συνηθέστερα θεραπευτικά μέτρα είναι: η κατάργηση του αλατιού από τη διατροφή και η λήψη διουρητικών φαρμάκων.

Όταν το υγρό στην περιτοναϊκή κοιλότητα είναι υπό τάση, μπορεί χρειασθεί ανακουφιστική παρακέντηση με ενδοφλέβια χορήγηση αλβουμίνης.

Σε περίπτωση που ο ασκίτης δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία μπορεί να χρειασθούν συχνές παρακεντήσεις ή μια παράκαμψη πορτο-συστεμική (porto systemic), κατά την οποία μειώνεται η ποσότητα του αίματος, που από την πυλαία φλέβα πηγαίνει στο συκώτι (χειρουργικά ή TIPPS).